Favoriter!
Det här är ett måste i mitt skafferi, dessa tre goda ting är något jag bakar regelbundet för det är bland det godaste jag vet! Hoppas ni vågar testa för ni kommer inte att ångra er : )
Hälsolimpa två limpor, 160 grader i 1h 15min.
2 dl rågmjöl
2 3/4 dl rågsikt
2 dl havrekross
2 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
3 1/2 dl fullkornsvetemjöl
1 1/2 tsk anis
1 1/2 tsk fänkål
1 dl sirap
1 liter filmjölk
4 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
(om man gillar: 1 1/2 dl russin)
Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser. Häll sen i sirapen & filmjölken. Det blir en rätt lös smet.
Häll smeten i två avlånga brödformar.
Grädda & Njut !
Rågsikts bröd
2 jäst
1 msk salt
4 ägg
1 liter vatten
1 påse brunfarin
1 msk anis
1 msk fänkål
1 påse rågsikt
Gör såhär:
Blanda degen och låt jäsa i 30 min. Baka ut till 6 stycken bullar (2st per/plåt). Låt jäsa i 30 min till.
Sätt in längst ner i ugnen i 25 min, 175 grader.
väldigt smakfullt & gott!
Goda kardemumma skorpor
125 g smör el margarin
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 kryddmått hjortronsalt
ca. 550 g vetemjöl
Gör såhär:
Smält smöret och häll i mjölken, häll sedan i bakkärlet.
Smula i jästen när smöret och mjölken är fingervarm, under vispning.
Rör ner ägg, socker, kardemumma & hjortronsalt. Arbeta i mjölet.
Låt degen jäsa dubbel storlek, 50-60min, bakduk över.
Arbeta sedan upp den jästa degen på bakbordet, skär den i tre delar.
Rulla ut de tre bitarna i längder, lika långa som plåten. Lägg dem på plåten med jämna mellanrum.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda i 175-200 grader i ca. 10 min. (tills dem fått färg och får inte vara geggig i mitten)
Låt svalna på galler och skär sedan tvärs över i skivor. Rosta skorporna i 150 grader tills dem får lite färg och sänk därefter värmen till 50 grader och låt dem torka.
Favorit skorpor ;)
Sist blanda jag med lite nyttaigre mjöler och la i lite solrosfrön & pumpakärnor, det funkade oxå bra : )
// BakÅsa ;)
Hälsolimpa två limpor, 160 grader i 1h 15min.
2 dl rågmjöl
2 3/4 dl rågsikt
2 dl havrekross
2 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
3 1/2 dl fullkornsvetemjöl
1 1/2 tsk anis
1 1/2 tsk fänkål
1 dl sirap
1 liter filmjölk
4 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
(om man gillar: 1 1/2 dl russin)
Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser. Häll sen i sirapen & filmjölken. Det blir en rätt lös smet.
Häll smeten i två avlånga brödformar.
Grädda & Njut !
Rågsikts bröd
2 jäst
1 msk salt
4 ägg
1 liter vatten
1 påse brunfarin
1 msk anis
1 msk fänkål
1 påse rågsikt
Gör såhär:
Blanda degen och låt jäsa i 30 min. Baka ut till 6 stycken bullar (2st per/plåt). Låt jäsa i 30 min till.
Sätt in längst ner i ugnen i 25 min, 175 grader.
väldigt smakfullt & gott!
Goda kardemumma skorpor
125 g smör el margarin
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 kryddmått hjortronsalt
ca. 550 g vetemjöl
Gör såhär:
Smält smöret och häll i mjölken, häll sedan i bakkärlet.
Smula i jästen när smöret och mjölken är fingervarm, under vispning.
Rör ner ägg, socker, kardemumma & hjortronsalt. Arbeta i mjölet.
Låt degen jäsa dubbel storlek, 50-60min, bakduk över.
Arbeta sedan upp den jästa degen på bakbordet, skär den i tre delar.
Rulla ut de tre bitarna i längder, lika långa som plåten. Lägg dem på plåten med jämna mellanrum.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda i 175-200 grader i ca. 10 min. (tills dem fått färg och får inte vara geggig i mitten)
Låt svalna på galler och skär sedan tvärs över i skivor. Rosta skorporna i 150 grader tills dem får lite färg och sänk därefter värmen till 50 grader och låt dem torka.
Favorit skorpor ;)
Sist blanda jag med lite nyttaigre mjöler och la i lite solrosfrön & pumpakärnor, det funkade oxå bra : )
// BakÅsa ;)
Kommentarer
Postat av: Carin
Håller med Åsa! Detta e riktigt gott :)
Skorporna måste ni testa!!! Själv blev det inte så bra då jag testa sist, men kunde inte ha ugnen så länge för Jasmin.... Ska beställa av Åsa ngn gång vi kommer upp om hon vill :)
Trackback